Ondřej Švirák – České republiky – Czech & English GR20 interview

Hello Ondřej, could you please introduce yourself ?

CZE : Jmenuji se Ondřej Švirák, pocházím z České republiky, je mi 26 let a živím se jako horský průvodce. Vystudoval jsem bakalářský program fakulty stavební a inženýrské stadium ústavu soudního inženýrství. Mým velkým koníčkem je běh – především orientační a horský.

ENG : My name is Ondřej Švirák, I live in the Czech Republic, I’m 26 years old and I work as a mountain guide. I graduated from a bachelor program at the Faculty of Civil Engineering and Engineering at the Institute of Forensic Engineering. My biggest hobby is running – mostly orienteering and mountain.

Ondřej Švirák
Ondřej Švirák

You are also a mountain expedition’s tour guide for Expedition Club in Brno city. Could you introduce this guide activity and the “Expedition Club” ?

CZE : Ano, dělám průvodce pro brněnský Expedition club. Jsme parta 13 kamarádů, kteří sdílejí lásku k horám a k cestování. Děláme výpravy do celého světa a během jednoho roku vypisujeme 50 – 60 akcí. Cestujeme v malých skupinkách 10 lidí, takže na výpravách panuje přátelská atmosféra. Já osobně mám letos na starosti 12 výprav, do kterých spadají výpravy do Nepálu, Kyrgyzstánu, Norska apod. Naše webová stránka: www.expeditionclub.cz

gr20 uvod
uvod – GR20

ENG : Yes, I am a guide of the Expedition Club company, based in Brno. We are a group of 13 friends who share a love for the mountains and travel. Our club is doing expeditions all over the world and we have 50-60 events in one year. We travel in 10 people in one groups, so there is a friendly atmosphere. I personally have 12 expeditions in this year, including expeditions to Nepal, Kyrgyzstan, Norway, etc. Our website: www.expeditionclub.cz

I’ve read on your website (www.26ultra.com) that you prepare a new world record on 26 ultra-marathons. Could you let us know about this project?

CZE : Pokouším se vytvořit světový rekord v rámci uběhnutí 26 ultramaratonů ve 26 státech na 6 kontinentech. Můj projekt je založen na myšlence motivovat lidi k plnění svých snů a překonávání bariér. Některé ultramaratony hodlám absolvovat formou závodu, jiné pouze výběhem s kamarády a zbytek zdolám úplně sám. Všechny etapy však budu zaznamenávat pomocí GPS hodinek.

ENG : I would like to set a new world record by running 26 ultramarathons in 26 states on 6 different continents. All within this year, 2017. My project aims to motivate people to follow their dreams and fulfil them, overcoming obstacles waiting along the way. I will finish some of the ultramarathons as races. Some as long runs with my friends. And some all by myself. But every single ultramarathon will be tracked on my GPS watch.

GR20 - ja.kopec - Ondřej Švirák
GR20 – ja.kopec – Ondřej Švirák

Concerning about hiking in the Czech Republic, could you advise to our readers some hikes ?

CZE : Jsme sice malá země, ale disponujeme velice různorodým prostředím. Máme pískovcové skály (Prachovské skály), jeskyní propast Macochu, ledovcová jezera na Šumavě, Boubínský prales nebo Bahenní mofety. Moje nejoblíbenější destinací je však pohoří Jeseníky, které se snažím každý rok navštívit.

ENG : We are a small country, but we have a very diverse environment. We have sandstone rocks (Prachovské skály), caves area (Macocha), glacier lakes in the Šumava mountains, 400 years old forest (Boubín) or peat bogs (SOOS reservation). My most popular destination is the Jeseníky Mountains, which I try to visit every year.

Concerning about the GR20 : when did you go there, which way, where did you start and finish?

CZE : Kompletní trať GR20 jsme zvládli za 4 dny od 2.7. do 5.7.2016. Startovali jsme v Calenzana a skončili v Conca a spali jsme na těchto místech: Tighjettu, Le refuge de l’Onda and Refuge Col de Verde. 170 km trať jsme zvládli za 60 hodin běhu společně s mým kamarádem – Adamem Chloupkem.

gr20-slunce
slunce

ENG : We completed the GR20 track in 4 days from 2.7. to 5.7.2016. We started at Calenzano and ended up in Conca and slept in the following places: Refuge Tighjettu, Le refuge de l’Onda and Refuge Col de Verde. 170 km of track we managed to run for 60 hours with my friend – Adam Chloupek.

gr20 - kopec
gr20 – kopec

Roughly, which material did you bring with you? What about the logistical aspect ?

CZE : Měli jsme sebou : tepelnou folii, GoPro kameru, kinezio tejp, kapesníčky, nůž, vazelína, prášky na spaní, magnezium, imodium, špunty do uší, sluneční brýle, triko merino krátký rukáv, rolák merino, osuška, větrovka, běžecké hole, čelovku s náhradními bateriemi, mapy, camelbak 1,5 l, opalovací krém, pasta + kartáček, jídlo na dva dny (75 g sušeného masa, tyčinka sušeného masa, 4 gely, 6 energy tyčinky, 8 musli tyčinek, 8 GT tablet a hroznový cukr) a talisman pro štěstí 🙂 Na sobě jsem měl 12-ti litrový batoh Salomon S-lab, boty Inov-8 race ultra 270, ponožky Bridgedale Speed Trail, kompresní návleky, běžecké tílko s kraťasy a kšiltovku.
Každý večer jsme měli teplé jídlo v rámci ubytování na chalupě. V polovině trasy (ve vesnici Vizzavona) na nás čekal kamarád, který nám doplnil zásoby jídla na další 2 dny.

GR20 - vybaveni
GR20 – vybaveni

ENG : We had: emergency foil blanket, GoPro camera, kinezio tapes, paper handkerchiefs, knife, petroleum jelly, sleeping pills, magnesium, imodium, earplugs, sunglasses, merino shirt short sleeve, merino turtleneck, towel (served as a blanket), windbreaker jacket, running poles, headlamp with spare batteries, maps, camelbak (1.5 l), sunscreen, toothbrush with toothbrush paste, two-day meal (75 g dried meat, dried bar, 4 gels, 6 energy sticks, 8 musli bars, 8 GT tablets and grape sugar ) and a good luck talisman 🙂 I wore a 12-liter Salomon S-lab backpack, Inov-8 race ultra 270 boots, Bridgedale Speed Trail socks, compression socks, running top with shorts and a hat.
Every evening we had hot food at the cottage. In the middle of the route (in the village of Vizzavona) a friend was waiting for us to supply our food for two more days.

Storm on the GR20
Storm on the GR20

What are your feedbacks ?

– Positives feedbacks :

CZE : Opravdu náročná trasa, kde si člověk sáhne až na dno svých možností. Procestoval jsem polovinu světa, ale Korsika je pro mě nejrůznorodější krajinou, jakou jsem kdy viděl. Krása a moc se těším, až se sem vrátím!

gr20-hreben
gr20-hreben

ENG : A truly challenging route, where you can reach the limits of your possibilities. I traveled halfway around the world, but Corsica is the most diverse landscape I’ve ever seen. Beauty and I’m looking forward to coming back!

gr20 sutr
GR20 – šutr

– Negatives feedbacks:

CZE : Místy mi připadá trasa až trochu nebezpečná a přeplněná lidmi.

ENG : At some point, it seems that the journey is a little dangerous (rock sections) and full of people.

gr20-hory
gr20-hory

Which was your favorite stage, and your favorite shelter ?

CZE : Nejvíce se mi líbilo okolí Lac de Nino. Po strmých kopcích v úvodu trati bylo tohle rovinaté pohlazení na duši.
Nejlepší přístřešek byl Refuge Col de Verde. Mohli jsme se totiž osprchovat a věděli jsme, že další den trek dokončíme.

ENG : The most popular part is Lac de Nino. On the steep hills at the beginning of the track, this was a nice surprise.
The best shelter was Refuge Col de Verde. We could have a shower and we knew the trek would finish tomorrow.

gr20-potok
gr20 – potok

Which advices could you give to people whom are thinking to run on GR20 ?

CZE : Důležitá je váha batohu. Netahejte sebou blbosti a pokud to jen trochu jde, tak vyuřívejte možnosti ubytování a stravování na chalupách. Ušetří vám to spoustu zbytečné váhy a díky tomu si trek vice užijete.

ENG : The weight of the backpack is most important thing. Do not carry stupid things and use a local accommodation in the cottages. It saves you a lot of unnecessary weight and you can enjoy the trek twice more.

Would you like to suggest something else?

CZE : Trať GR20 je pravděpodobně nejhezčí trek, který jsem kdy absolvoval a můžete být právem na něj pyšní! 🙂

ENG : The GR20 is probably the most beautiful trek I’ve ever attended and you can be proud of it! 🙂

GR20 - sebeh
GR20 – sebeh

Děkuji moc Ondřej ! And all the best until the end of year to achieve your awesome 26 ultra-marathons world record !

When it will achieve, in order to get recovery time, don’t forget to come back to Corsica, either on Bonifacio’s « pobrezi » for holiday, or on top of Corsican mountains, like your 2 following pictures 😉

corsica-bonifacio-pobrezi
Corsica – pobrezi

Thank you again Ondřej ! Keep in touch with him on :

gr20-pes
pes

Have a good day everyone ! Like this dog : Enjoy ! 😉

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*